Rénszarvasos sapka

 Elkészült egy újabb rénszarvasos sapka Lukának, rendelésre. Ez is akárcsak az előbbi rénszarvasos, a dupla kötéses technikával készült, igy mind a két fele használható.

 A sapka mintájának a kiválasztásakor ismét nagy segitséget adott a ravelry, itt található az eredeti modell, csupán annyit változtattam hogy a régi kis rénszarvast választottam motivumnak és még egy csillagocskát is beszúrtam a mintába.


Egy ujabb technikát tanultam meg ennél a kötésnél, pontosabban a kezdésnél. A kezdő szemeket egy különálló fonallal ráhorgoltam a kötőtűmre és aztán tovább folytattam a sapka kötését. Ez azért volt fontos mert igy miután kész lettem a sapkával a fiam fejére felpróbálva pontosan meg tudtam határozni hogy hová kerüljön a füles rész ami majd eltakarja a kisfiú fülét. Erről a horgolásos kezdésről itt található egy video. Az előnye az, akárcsak másfajta provisional cast on-nak hogy miután visszabontjuk a láncszemeket és újra felszedjük a szemeket köthetjük lefelé is a ruhadarabot. Most ez nekem nemcsak a fülek kialakitásában volt szerepe hanem abban is hogy a "két sapka" összeállitásánál a szemutánzó összevarrást használtam és ezzel elértem azt hogy szép és legfőképpen rugalmas lett a sapkám kezdése.


Ismét nehézkés volt a modellkedés, nem engedte a fiam hogy lefényképezzem oldalról is, pedig olyan jól eltakarja a fülecskéjét. :)

Vortex gyereksapka

 Miután elkészültem a Tychus sapkával a fiamnak, megígértem  magamnak hogy megkötöm ennek a másik változatát is, a Vortexet ugyancsak a fiamnak.

 Azért esett ismét kétszínű sapkára a választásom mert még a talajról megmaradt kevés szürke meg halványkék gyapjú és akril keverékes fonalam amit illett már felhasználnom. Az első próbálkozásom eredménye kicsi lett a fiam fejére, pedig próba kötést is csináltam így hát gyorsan nekiláttam és kötöttem egy újat. Ez is, akárcsak a Tychus, 1 nap alatt elkészült és nagyon élveztem kötni. Érdekesen összefonta a tervező a lustakötést a simával, ahol a lustakötéses résznek megvan a patent szerepe és egyben szerencsémre, a mintának köszönhetően ügyesen eltakarja a sapka a kisfiam fület is. :)
 Természetesen ismét nagy harcok árán tudtam rávenni a fiamat egy kis modellkedésre, de véleményem szerint a lényeg látszik. :)

Nagyon tetszik az érdekes csavarás, ismét a rövid soros technikával készült ez a sapka is.
Mindenkinek ajánlani tudom, aki csak egy kis különleges sapkával szeretné meglepni a család férfi tagjait, de simán elmegy a sportosabb női tagoknak is.:)

Tychus sapka

Egy nap alatt sikerült megkötnöm ezt a rövid soros sapkát a fiamnak.Pont időben kész lettem vele, mert egy nap leforgása alatt nyárból átmentünk télbe. Szószerint. Pénteken még rövidujjusan sétáltunk, szombaton már jól felöltözve, vasárnap reggel meg havazásra ébredtünk. :)

 A minta ingyenes és a knitty-n megtalálható.
Mivel a méretek felnőtt fejre irodtak és dupla szállal volt megkötve a sapka, próbakötést csináltam egy szálal (nem akartam én olyan vastagot), hogy kiszámolhassak a kezdő szemeket és az ivek számát. Amint látjátok ez mégsem sikerült, az aljára kellett még kössek pár sorocskát, nem volt szivem lebontani és újjat kötni.
 A sapka leirása szerint a röviditett soroknál nem kell a fordulásnál az utolsó szemet átrakni egyik tűről a másikra. Hát biza kell, mert akkora lyukak tátongtak a próbakötésen, hogy a sapka a melegitési funkciójának egyből lőttek. Kipróbáltam a saját fejem után egy-két dolgot, de egyik sem jöt be. Aztán pihenés gyanánt megnéztem a ravelry-n hogy milyen variációk készültek ebből a sapkából. Az egyik ravelry-s tagnak a bejegyzésében szerepelt egy olyan videó ahol orvosolhatjuk ezeket a tátongó lyukakat és még a minta sem változik. A videót itt megnézhetitek, annyi a rossz hogy németül van, de álitom hogy ha figyelmesek vagyunk akkor magáról a videóról is rájövünk a technikára, hisz nagyon lassan mutatja be az illető. Érdemes jó párszor végignézni, picit furcsa a megoldás de nagyon hasznos.

Pár adat még a kötéssel kapcsolatban: 50-50 gram sötétzöld Cataniát  és kék Barka Gerlepárt használtam (jocskán maradt a fonalakból), 2.5-üs tűvel kötöttem. Igaz a Gerlepár vastagabb fonal mint a Catania, de nagyon jól passzolt a két különféle fonal, hisz a Catania keménységét/merevségét jól elnyelte a Barka fonal. A sapkát 40 szemmel kezdtem, 24 szemes volt a legrövidebb sorom,5 mintából állitottam össze, és mindegyikben 8-8 ivet kötöttem, majd a végén összevarrtam a kezdő szemeket a végső szemekkel.
Az érdekessége a sapkának az hogy, csinálhassuk 4 mintából vagy akár 6-ból is, ez szerintem függ a sapka  méretétől és a fonal vastagságától, csinálhassuk több szinből, vagy csak egyből, csinálhatunk a sapkának füleket (én  most épp egy ilyenen dolgozok).

Kedvenc időtöltése, a motorozás (még a házba is ezzel közlekedik :) ) közben sikerült pár képet csinálnom az urfimról, mert ismét sehogyan sem akart pozolni nekem a makacskám. :)

Patrik kapucnis pulcsija

 Elkészült az első kapucnis-zsebes pulóverom. Pontosabban a fiamé :) Először készítettem kapucnit, nem is olyan nehéz mint ahogyan elképzeltem.
 Amint megláttam ezt a pulóvert Debbie Bliss:Essential Knits című könyvébe, tudtam hogy egyszer majd eljön az ideje hogy elkészitsem a fiamnak.
A fonalat anyumnál túrtam, gyapjú és akrill keverék (valamikor régebb kötöttem magamnak egy csavart mintás pulcsit, de aztán visszabontottam és a fonal várta hogy majd újra valamivé átváltozzon), olyan igazi sétélos-játszodos pulóvert szerettem volna neki az őszi napokra.


Nem nehéz a csavart minta sem, könnyű, gyorsan haladós pulcsi ez. Igaz először picit elméreteztem, túl kicsire kötöttem, úgyhogy visszabontottam és újból nekiláttam. :) egy cseppet sem voltam mérges.Nagyobbra kötöttem mint a neki megfelelő méret, hisz igazán szeretnénk kihasználni (hátha jövő őszre is majd jó lesz)

 Akinek megtetszett a ravelry-ről ingyen letöltheti a mintát.

És íme a tökmagomon a pulcsi. Nagyon nehezen vettem rá, hogy felvegye, sírt egy sort de aztán anyum segítségével eltereltük róla a figyelmét. :)


Bocsi a háttérért, nem volt hajlandó leszállni az ágyból. ja meg a képek sem sikerültek olyan jól, örültem hogy egyáltalán lefényképezhettem az én kis makacsomat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...