A teniszcipők mintái/leírásai

Előljároban: ez a leírás kb egy 10 cm-es talpnak felel meg (vastagabb fonalból készítve), ha nagyobb méretet akarsz akkor a [] zárojel jelzi hogy melyik szem számokat kell növelni

Ajánlom, hogy először készíts egy próba horgolást, hogy megtudd hogy az általad használt fonalból hány szem add ki 1 cm, és ennek függvényében kezd el a talpát.


Fontos megjegyzés!!!! Akiknek elküldtem az angol leírást : ez a leírás nem ugyanaz mint az angol, helyenként változtattam rajt, ez egy egyszerübb változat, tehát ezt kérem vegyétek figyelembe.




A talp elkészítése:

kezdés: fehér színnel: 12 [14] láncszem (lsz)

1 sor: 1 lsz kihagy (a 12et: ez a sormagasítási szem) , 8 [10] rövidpálca (rp) a következő (köv) 8 lsz-be , 1 egyráhajtásospálca (erp), 2 erp a köv 1 lszbe, 5 erp a köv 1 lszbe (ez az utolsó lsz,ez a cipő "orra"), nem forditjuk meg a munkát, hanem tovább horgolunk (azaz az elkezdett 12 [14]lsz sor mindkét oldalán horgolunk ) a köv képpen: 2 erp a köv 1 lsz-be,1 erp a köv lszbe, 7 [9] rp a köv 7[9] lszbe, 2 rp az utolsó lszbe és kuszoszemmel zárjuk a sort (visszaöltünk az első rp-be) --- >28 (32) szem (az össz szemek számát jelzi ebben a sorban)

2 sor: 2 rp az első lszbe, 1-1 rp a köv 10[12]szemekbe, *2 rp a köv egy szembe, 1 rp a köv-be* a *közti részt 3szor ismételjük meg, 1-1 rp a köv 9[11] szemekbe, 2 rp a köv 1szembe,1 rp a köv-be, kuszószemmel zárjuk a sort --- > 33 (37)

3 sor: 3 lsz (sormagasítási szemek) és 1 erp a köv 1-be, 1-1 erp a köv 11 [13] szembe *2 erp a köv 1 szembe, 1 erp a köv 1 szembe* a * közti részt 2szer ismételjük meg, *1erp a köv 1 szembe, 2erp a köv 1 szembe* a * közti részt 2szer ismételjük meg, 1-1 erp a köv 11 [13] szemekbe, 2 erp a köv 1 szembe, 1 erp a köv szembe, kuszószemmel zárjuk a sort , azaz visszaöltünk a 3 lsz-es sormagasítás 3 lsz-be--- 39 (43)

4 sor: ez már az oldala lesz, ebben a sorban a szemeket a lsz hátsó felében, angolul "back loop" (a képen látjátok hogy hová kell ölteni), öltjük, 3 lsz, minden egyes szembe 1-1 erp, kuszoszemmel visszaöltünk a 3 lszes magasítás 3. lsz-be






a kép innen van


5 sor: 1 lsz, 1-1 rp minden egyes szembe, kuszoszemmel zárjuk a sort. fonal elvág (ezt a sort akár lehet másfajta színnel is horgolni, és akkor lesz így csíkunk is a cipőken, nálam sárga volt)

A lábujjak feleti rész: fehér színnel , csak a "back loop"-os leöltésel dolgozunk minden sorban, csak a középső 12 szemen dolgozunk (ezt ügyesen kiszámoljuk) :
2 rp,1 szem kihagy, 2 erp, 2erp összehorgolása (apasztás), 2erp, 1 kihagy, 2 rp,(tehát a 12 szemből 9 maradt) 2 lsz , 1 kuszoszemmel hozzáhorgoljuk a 2-dik sárga lsz-hez megfordulunk és 7 erp készítünk, az utolsó szemet ugyancsak egy kuszoszemmel hozzáhorgoljuk a sárga részhez (sas szemüeknek: lásd a képen) fonal elvág (7 szem)

A cipő nyelve: sárga színnel, a fentebb említett 7 szemes rész folytatása , mindig csak a back loop- os leöltésel dolgozunk

1 sor : 1 rp minden szemben,1 lsz, megfordulunk (7 szem)

2-3 sor: 1 lsz kihagy, 2 rp egybe (szaporítás ), rp minden szembe, 1 lsz, megfordulunk (3 sor végén 9 szem)

4-5 sor: rp minden szembe, 1 lsz, megfordulunk

6-7 sor = 2-3 sorral (a 7 sor végén 11 szem)

8-11 sor= 4-5 sorral, a 11 sor végén a szálat elszakítjuk


A cipő oldala : kék színnel dolgozunk tovább , a talp résznél befejezett 5 soron , a nyelv bal részénél kezdjük, mindig rp-t készítünk és mindig back loop-os leöltésekkel dolgozunk tovább

1 sor: az első szemet a nyelv 2 soránal az utolsó szemébe öltjük és aztán rp-vel folytatjuk amíg elérünk a nyelv 2 sorának az első szeméhez, 1 lsz, megfordulunk

2 sor: rp minden szembe, 1 lsz, megfordulunk


3 sor: rp minden szembe, az utosló 2 szemet összehorgoljuk (apasztás), 1 lsz, megfordulunk

4 sor: 1 rp, 2 szem összehorgol (apasztás), rp minden szembe kivéve az utolsó 4 szemet , amit kettesével öszehorgoljuk (2 szemet apasztunk), 1 lsz , megfordulunk


5-6 sor: rp minden szembe, az utolsó 2 összehorgol (apasztás), 1 lsz, megfordulunk

7-10 sor : rp minden szembe, 1 lsz, megfordulunk (a 10-dik sorban nem kell 1 lsz készíteni, elvágjuk a fonalat)


Fűző : kb 120 lsz készítünk és tetszés szerint befűzük a cipőkbe


Eldolgozzuk a szálakat és nekilátunk a következő cipőcskének :D

Ha valami nem érthető kérlek írjatok.

16 megjegyzés:

Kaccat írta...

óóó örök hála, most már tényleg rendelem azokat a fonalakat, és nekiállok :-)
Nagyon szépen köszönjük!

Iza írta...

Kaccat nagyon szívesen! És majd várom a kérdéseidet, tudod, ahogyan megegyeztük! :D

Karina írta...

Nagyon profi!! Nagyon szépen köszönjük!! :)

Kri írta...

Hurrá!!! Nagyon vártam már!
Köszi szépen :D

kökörcsin írta...

De jó! Én is megpróbálom. Nagyon köszönöm.Épp itt ül egy mini lábú az ölemben, aki nagyon jól mutatna egy ilyen cipőcskében:)

Belinda írta...

Meg fogom kísérelni, nagyon tetszik a kis tornacsuka! Köszi, hogy közzétetted.

Hencsi - bneheni írta...

Én is nagyon köszönöm a leírást, annyira belelkesültem, hogy most késő este el is kezdem, hátha az unokahugocskámnak össze tudok hozni egy-két párat :):):):)

Iza írta...

Örülök , hogy ilyen sokan elkészítitek. Jó horgolást hozzuk! :D

Kaccat írta...

végre leadtam a fonal rendelést, jelentkezem amint megérkezik :-)
sokat variáltam, melyiket, és mennyit :-)

Iza írta...

ok, várom hogy "elkezdjük" a készítésüket!

Kaccat írta...

Elkészült, itt is köszönöm szépen a segítséget!

Iza írta...

Nagyon szivesen!!

Unknown írta...

sziatok!
Milyen vastag horgolótűvel érdemes készíteni? előre is köszönöm a segítséget.

Iza írta...

Hát ez a fonal vastagságától függ. A fonalakon szokta is írni, hogy hányas horgolotüvel kell készíteni. Ha meg olyan fonalad van aminek már nincs meg a leírása akkor készíthetsz próba horgolást különböző tükkel és majd meglátod hogy melyik a megfelelő. Remélem tudtam segíteni. :D

Unknown írta...

Köszönöm a gyors segítséget és választ. Ma nekilátok 3-as tűvel és fonallal, majd meglátjuk mi sül ki belőle:) Esetleg másféle kiscipő és sapka leírása vagy mintája nincs valakinek?

Reva írta...

Kedves Iza!
nagyon helyes kiscipo :)
Horgolok egy ilyet is :)
Udv
Reni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...