Sapkák - egy őszi meg egy téli

Ez a két kis sapkácska készült az elmúlt hónapban a kisfiamnak:


A bal oldali az őszi-tavaszi sapkája a jobb pedig a téli.


 Ezt a "lábnyomatos" sapkát (a fehér díszek egy kis tappancsot akarnak szimbolizálni) a knitpicks oldalán fedeztem fel, innen ingyenesen letölthető.
A fonalról csak annyit hogy valamilyen pamut maradékok. Mivel egy kicsit megnyúlt a sapka és egy végbe a manó szemébe csúszott be, ezért azt a "trükköt" alkalmaztam, hogy az elején a fehér körbehorgolt részt egyszerüen visszahajtottam és felvarrtam. Szerintem jó lett, nekem nagyon tetszik. :)
 Na ez már a téli gyapjú-akril keverékes sapkája, kellemes a tapintása és természetesen meleg is. A képen azért vágott olyan síros arcot, mert nagyon nem akarta a fején tartani (házban abszolút nem tudok sapkát rakni rá, mikor sétálni megyünk akkor is általában addig rakom rá amíg várjuk a liftet), pedig olyan tündi-bündien néz ki benne, hogy meg tudnám enni. :)


 A sapka ötletét egy a ravelry-n látott sapi adta. Leírás nem volt hozzá, de megpróbáltam a nekem megfelelőt elkészíteni. Sokat kerestem azt a csavart mintát. Először túl nagynak bizonyult ezért új, kisebb csavart mintát kerestem, abból lett a következő próba sapi:


 Azért próba sapi, mert amikor kész lettem vele és felraktam a manómnak, nagyon kicsinek bizonyult.Visszabontani nem volt szívem, mondtam ha nem lesz elég az igazi sapkának akkor majd visszabontom. Elég lett, így pedig ő is megmaradt. :)


 Elég érdekes volt a sapka elkészítése. A csavart mintából készítettem egy pánt féleséget, összevarrtam, aztán pedig az egyik felén körbe felszedtem a szemeket és sima patent mintával dolgoztam tovább, egyenletesen addig apasztottam amíg pár szem maradt a tűn. A másik felén is felszedtem a szemeket, ugyancsak patent mintát használtam (az általam látott sapkának ez a része is kis csavart mintákból állt, de mivel a fonalam vastag volt így ezt muszáj volt mellőznöm). A fülecskés résznél hogy megszenvedtem! Á, el sem tudom mondani. Ha nem tévedek negyedszerre jött ki, pedig lemértem a manó fejét körbe, kiszámoltam hogy hány szem kell elől, hátul és a füleknek, nem volt jó, hol kevés volt a szem szám, hol túl rövidnek bizonyult. Brrr! A végén már kötötűstől raktam a manóm fejére, gondoltam lesz ami lesz, ha kihúzza a tűt azt sem bánom, csak már legyen jó. Jó lett. Aztán körbehorgoltam fehér fonallal és a két szint összefogva sima láncszemet horgoltam, ez lett a "megkötős része" (huuu, nem ugrik be hogy hívják :()
Aztán meg kellett rá készíteni egy kis bojtocskát is, merthát anélkül.... Gyorsan kerestem egy videót a youtubon, papírt vágtam, fonalat tekertem aztán ismét vágtam, összeköttem és kész is lett a bojtocska.
Na hogy tetszik?
Ezek után ideje lenne magamnak is készíteni egy valamilyen sapkát...

5 megjegyzés:

Kaccat írta...

nagyon édesek a sapkák, a manócska meg pláne, még a sírós kép is:D
Szerintem a tavaszi sapi nem baj ha nyúlik, mert mire tavasz lesz úgyis akkorát fog nőni, hogy csak a feje búbjára lesz jó :D

Névtelen írta...

Nagyon szépek a sapkák, mindegyik, de nekem különösen a téli tetszik. Ilyesmi fülvédőset hajtok mindenhol a lányomnak, (sapkakötésben sajnos nem vagyok otthon) végül a barátnőm horgolt neki ,már úton a csomag felénk:)

NOlyan jó ötleteid vannak, nagyon szeretem olvasgatni a blogodat:)

Szihaj írta...

Szuper jók lettek a sapik, a kis Manód pedig ééédes bennük :)))
Érdekes ennek a csavart mintásnak a kötési módja, még sosem kötöttem így sapit, nagyon ötletes!

Karina írta...

Nagyon klassz sapik, nem semmi, ahogy ezt a csavartat megoldottad.
Ügyes vagy! Kisfiadnak pedig szerintem minden jól állna,az a lábról levevő típus ezekkel a szempillákkal :)

Jucuu írta...

Nagyon szép lett a csavart mintás sapkád és jó volt olvasni, hogy hogyan készült.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...