Téli motivumos sapka és kesztyű

Egy sapka és egy kis kesztyű a hidegebb napokra egy kisfiúnak rendelésre.

 Mikor megkaptam a fonalakat a virágos kardigánhoz, volt még két gomolyag amiből sapkát kértek hogy készítsek. Teljesen szabad kezet kaptam a sapka kialakításában, csupán annyi volt a kérés hogy füle is legyen és valamilyen téli motívumos. Mivel nagyon vékony volt a fonal ahhoz hogy téli sapka készüljön belőle, ezért gondoltam egyet és kipróbáltam a dupla kötést (double knitting), ami annyit jelent hogy a sapka mind a két felét lehet használni és olyan mintha két különálló sapkát összevarrtam volna.
A dupla kötésről megtanulásáról itt van egy nagyon jó videó (3 részes), innen tanultam meg én is. Picit furcsa az hogy két fonallal kell kössünk egyszerre, de kis gyakorlással megtanulható. Igaz több odafigyelést igényel ez a fajta kötés mód, de szerintem megéri.
 Csináltam egy próba kötést, kiszámoltam a szemeket, megkerestem a mintákat és hozzáláttam. Úgy alakítottam ki a mintákat hogy efektiv 4 féle képen lehet majd hordani a sapkát: hol elől van a nagy csillag mint a fenti képen, hol pedig a rénszarvas, mint a lenti képen. Szerintem nagyon praktikus, lehet a fiamnak is készítek egy ilyen sokoldalú sapkát. :)
 Oldalra, a fülek fölé pedig raktam egy kisebb csillagocskát.
 Mivel még jócskán maradt meg a fonalból, készítettem egy kis kesztyűt is.
 Ha valakinek megtetszenek a minták, itt vannak a leszámolható rajzok is, picit homályosak de le lehet másolni.


Nektek hogy tetszik? Köttetek már ezzel a technikával?

7 megjegyzés:

Zsófi írta...

Nagyon tetszenek.
Színeset még nem. De a csőkötés nagy rajongója vagyok.

Gabella írta...

Nagyon jó lett a sapi! Nekem nagyon tetszik ez a technika! Próbáltam is már, de kis próba négyzetnél tovább még nem jutottam vele. De vannak tervek, sapkát én is szeretnék!

Kaccat írta...

Iza, ez egyszerűen fantasztikus!
Na erre már tényleg képtelen lennék, minden tisztelem a tied! :D

Iza írta...

Köszönöm a szép szavakat!
Zsófi, én még a csőkötést nem próbáltam.
Gabella, hajrá a sapka megkötésével, nem fogod megbánni. :)
Kaccat, kis gyakorlással mindent lehet. Hisz tudod, sikerültek a kiscipők is Neked. Viszont én meg képtelen lennék azokra a csodás dolgokra amit Te varrsz. :)

Névtelen írta...

szia Iza! nagyon ügyes vagy, fantasztikusak ezek a dupla kötésű téli sapkák is!! nagyon hasznos a gyerekeknek, hogy van megkötője és ráér a fülére, biztos nem fáznak meg benne, én is szeretnék egy ilyet a kislányomnak:)ezt körkötőtűvel készítetted? simával is lehet sapkát? a duplakötéses videót megnéztem, az nagyon izgalmas és érthető, már csak a sapka formájával kellene megbírkóznom:)
egyébként elkészítettem már a horgolt kiscipőt és a 2. mellénykét kötöm a leírásod alapján:) végül minden nagyon jól sikerült, ezúton is köszi! Andi

Iza írta...

Kedves Andi, bocsánat a késői válaszért :) Én a sapkát körkötőtűvel készítettem, viszont nem értem azt a kérdésed hogy : simával is lehet sapkát?
Ha már kötöttál más sapkát akkor nem lesz nehéz a duplakötéssel sem.
Örülök hogy a leírásom alapján sikerült elkészítened a cipőt valamint a mellényt is. Az ilyen visszajelzések mindig jól jönnek. Köszi!
UI. sikerült sapkát kötnöd?

Gondolkodjunk írta...

Hogy lehet tőled rendelnii??😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...