Mellény leirása

Az előbbi bejegyzésben írtam, hogyha valakinek esetleg kelleni fog a kis mellény leírása szívesen bepötyögöm. Megpróbálok minél érthetőbben fogalmazni, ha esetleg valami nem érthető akkor megkérlek hagyjatok bejegyzést és orvosoljuk a hibát. :)

1. lépés: a fonal kiválasztása és a próbakötés
A próbakötést mindenképpen ajánlom, mert enélkül kisebb vagy nagyobb lenne a mellényke.
Én a Barka Gilice 100%-os pamut fonalból készítettem 4-es tűvel. Az én próbakötésem sima kötéssel 22 szem X 30 sor = 10X10 cm (itten nem kell pontosan 30 sort kötni, mert pl elég ha lekötünk 2 cm-et megszámoljuk a sorokat és azt beszorozzuk 5-tel, így egy kis időt is megspórolunk:)) Ja és a másik dolog, mivel nem kötünk egyformán, azaz valaki szorosabban vagy lágyabban köt ezért megtörténhet hogy a próbakötés nem fog egyezni az enyémével még ha olyan fonallal is dolgoztok, természetesen nem kell pánikba esni. Egy másik ötlet: ha a mellénykét nem csak simakötéssel tervezzük megkötni, hanem pl bordás mintával vagy valamilyen csavart mintával, én akkor azt ajánlom hogy már a próbakötést is a mintával készítsük, mert mind a csavart mind a bordás minta "összehúzza a mellényt".

2. lépés : a mellény megtervezése
Én így csináltam:  elővettem Patrikom egy olyan blúzát aminek a szélessége és a hossza is tetszett, lemértem a hosszát (nálam 32 cm), a szélességét (29 cm)  valamint a karöltő kezdetét (18 cm), készítettem egy kis rajzott és bejegyeztem a méreteket, nekem így könnyebb mintha leírtam volna.

3. lépés : a kötés kezdése - a mellény háta
Én 68 szemmel kezdtem el a kötést (pár szemmel többre kezdtem hisz az összevarrásnál elveszik 1-2 cm) és 10 sort kötöttem 2 sima, 2 fordított szem (passzé) váltakozásával. Aki azt szeretné hogy a passzé kicsit szorosabb legyen akkor a kezdést 1 számmal kisebb tűvel kezdje el mint amilyennel a mellényt szeretné kötni (az én esetemben ez 3-as kötötű lett volna)
Ezután én simakötéssel dolgoztam - itt mindenki kötheti a kiválasztott mintáját.
Mivel kisgyerek mellényről van szó, se nem szaporítottam se nem apasztottam szemeket (felnőtteknél kell és szokás is:))

4. lépés: a karöltés kialakítása
Mikor elértük a megfelelő magasságot a karöltő kialakításához, az én esetemben ez volt a 18 cm, a következő szerint dolgozunk:
- a következő két sor elején 5-5 szemet leláncolunk - 58 szemünk marad
- a következő sorban  lekötünk 2 szemet, 2 összekötünk (1 szemes apasztás) tovább kötjük a mintát amíg a jobb tűn 4 szem marad, 2 ismét összekötünk (1 szemes apasztás) 2 simán lekötünk (tehát ebben a sorban mindkét szélén apasztottunk 1-1 szemet, tükörképszerűen) - 56 szemünk marad
- a következő sort lekötjük (ez lenne a mellény visszája)
Az utolsó fentebb leirt két sort még ötször megismételjük - 46 szemünk marad
Ezek után addig kötünk amíg a mellényünk eléri a kívánt hosszúságot (nálam 32 cm) és a következő 2 sor elején leláncolunk 11-11 szemet és a megmaradt 24 szemet átrakjuk egy másik kötötűre és félretesszük a kötést.

5.lépés : a mellény eleje
ez a rész megegyezik a hátának a leírásával (a 3. lépéssel)

6. lépés: a karöltés és a nyak kialakítása
Ugyanúgy mint a mellény hátánál, mikor elértük a megfelelő magasságot (18 cm nálam) a következő szerint dolgozunk tovább:
 - a következő két sor elején leláncolunk 5-5 szemet - 58 szemünk marad
-a következő sorban (a mellény jobb oldalának a kötése) lekötünk 2 szemet, a következő 2 szemet összekötjük (apasztás), lekötünk 20 szemet, 2 szemet összekötünk (apasztás), 2 szemet lekötünk és megfordulunk (itt alakul a mellény nyaka) a jobb tűn lévő szemeket, szám szerint az én esetemben 30 szemet a tűn hagyjuk- ez lesz a mellény elejének a bal fele
- a következő sort lekötjük
- a következő sorban  lekötünk 2 szemet, 2 összekötünk (1 szemes apasztás) tovább kötjük a mintát amíg a jobb tűn 4 szem marad, 2 szemet ismét összekötünk (1 szemes apasztás) 2 simán lekötünk
Az utolsó két sort még négyszer megismételjük- 20 szemünk marad a tűn.
Ezután a karöltös részt apasztások nélkül tovább kötjük, és a nyak résznél minden 4-dik sorban apasztunk 1 szemet. Ezt addig folytatjuk amíg  elérjük a hátával megegyező magasságot, aztán leláncoljuk a szemeket (itten azért jó lesz figyelni arra hogy a leláncolt szemek megegyezzenek a hátánál leláncolt szemekkel, nálam a 11 szemmel)
Most következik a mellény elejének a bal oldala amit természetesen tükörképszerűen kötünk a jobb oldalhoz képest, azaz:
Az első két szemet félretesszük egy kisegítő tűre - ez lesz majd a mellény nyakának a közepe és a következő (a képen bekarikáztam azt a 2 szemet, hogy jobban érthető legyen)szemekkel dolgozunk tovább:
- lekötünk 2 szemet, a következő 2 szemet összekötjük (apasztás), lekötünk 20 szemet, 2 szemet összekötünk (apasztás), 2 szemet lekötünk
- a következő sort lekötjük
- a következő sorban 2 szemet lekötünk, 2 szemet összekötünk (apasztás) addig kötünk amíg a jobb tűn 4 szem marad, 2 szemet összekötünk, az utolsó 2 szemet lekötjük
Ezt az utolsó két sort még négyszer megismételjük - 20 szemünk van a tűn.
Ezután a karöltös részt apasztások nélkül tovább kötjük, és a nyak résznél minden 4-dik sorban apasztunk 1 szemet. Ezt addig folytatjuk amíg  elérjük a hátával megegyező magasságot, aztán leláncoljuk a szemeket.

7. lépés: összevarrás
A mellény elejét rárakjuk a hátára és összevarrjuk a mellény jobb vállrészét. Ezután a jobb karöltönél felszedjük a szemeket és a tetszőleges mennyiségű sor után leláncoljuk a szemeket.
A nyak részhez a mellény hátánál félretett szemeket átrakjuk a rendes kötőtűnkre, felszedjük a jobb oldali szemeket, átrakjuk a 2 szemet a kisegítő tűről (a képen a bekarikázott rész) és felszedjük a bal oldali szemeket is. Minden második sorban két szemet apasztunk, mégpedig úgy hogy az a két szem a kisegítő tűről megmaradjon, vagyis előtte meg utána apasztunk. Ugyanannyi sort kötünk mint a mellény karjánál, majd meg leláncoljuk a szemeket.
Összevarrjuk a mellény bal oldali vállrészét is a nyak résszel együtt. Ezután felszedjük a szemeket a bal karöltön, annyi sort kötünk mint a másik karöltönél és leláncoljuk a szemeket.
Összevarrjuk az oldalakat és kész is van a mellényke.

Jó kötögetést kívánok, és várom az észrevételeket a leírással kapcsolatba. :)

13 megjegyzés:

Zsuzska írta...

A leíráson felül a nyelvezetét is szeretem a bejegyzésednek: ízes, míves, értékes.
És érthető. Köszönjük.

Iza írta...

Köszönöm Zsuszka!Szavaid, ahogyan szokták mondani, most zene füleimnek :)

Zsoofi írta...

Nagyon jó lett! Köszönöm a sok munkát a leírással!!!

Tamara írta...

Szuper, nagyon szépen köszönöm... a leírásodnak köszönhetem, hogy az elsö dolog, amit kötök, egyböl egy mellényke lehet az egyik kislányomnak. Mostmár csak azt nem értem, hogy a karöltöket meg a nyakrészt egyenesen füzöm egy egyenes kötötün, és utána pld a hónaljában összevarrom, vagy valahogy máshogy?
Üdvözlettel Barcelonából
Tamara

Iza írta...

Köszönöm Tamara, szeretem az ilyen visszajelzéseket, mert akkor igenis tudom hogy ugy sikerült leirnom a dolgokat ahogyan szerettem volna. :)
A nyaknál meg a karöltöknél csinálhatod a hagyományos módon, vagyis oda-vissza sorokkal megkötöd és majd összevarrod, vagy a másik egy picit komplikáltabb egy körkötőtűn körbe-körbe kötöd a sorokat és akkor nincs mit összevarrni, de itt nagyon figyelmes kell hogy légy. Szerintem, mivel kezdő vagy még a kötés terén, maradj meg a hagyományosnál, ez a biztonságosabb. Remélem sikerülni fog, értesits a végeredményről.

Unknown írta...

Kedves Iza, szóval mostmár kész a mellény, az idöjárás közben megváltozott és talán egészen októberig nem fog kelleni, de nem baj...
Biztosan tele van egy csomó hibával, de lényeg, hogy használható :-) Tovább kell tanulnom.
Köszi még egyszer
Tamara
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151380309721024&set=pcb.10151380312581024&type=1&theater

Névtelen írta...

Sajnos én nem értem a nyakreszt és a karoltoset sem. A nyakahoz a hatanal félretett szemekbol egy ture teszem a középső 2 szemmel??a karoltonel mikyen szemeket szedek fel?külön kötök szegelyt és hozzavarrom?

Iza írta...

Kedves Náévtelen, a nyakrészt ugy alakitsuk ki hogy egy tűre felszedjük a hátánál félretett szemeket (24 szem) majd a mellény jobb oldali nyakrészénél is felszedjük a szemeket,aztán azt a félretett két szemet(bekeretezett rész)majd a bal oldali mellény nyak részénél is felszedjük a szemeket.most a kötőtűn rajtavan a nyak kialakitásához a szemek, ezután pedig kötjük tovább ahogy leirtam. A szemek felszedéséhez ime egy video:http://www.youtube.com/watch?v=SgMbM0jZKgs
További jó kötögetést!

Névtelen írta...

kedves Iza! nagyon szépen köszönöm a gyors választ, a kisvideó segítségével már teljesen érthető az egész, csak épp még sosem csináltam ilyet és fogalmam sem volt hogy ill. hány szemet vegyek fel - nem így akartam volna:)
úgyhogy tényleg nagyon köszi, szuper lesz a kismellényke és asszem ezek után sorozatban gyártom majd őket, olyan cukik és persze most már egyszerűbb is lesz a következő.
örülök, hogy rátaláltam erre a leírásra, a blogodra!minden jót!Andi

Iza írta...

Örülök hogy segithettem neked Andi. Ha elég jó az angol tudásos akkor sok új technikát tanulhatsz a youtube-ról, sok dolog van amit én is onnan tanultam.
További sok sikert a kötésben! :) Szép napot Neked!

Viki írta...

Szia Iza! Koszonom ezt a fantasztikus melleny "receptet" melynek koszonhetoen sikerult vegre kotnom egy saltol kulonbozo ruhadarabot is :) A leiras tokeletes: ertheto, elvezetes es a vegeredmeny magaert beszel. Szuper erzes volt amikor a vegen osszeallt a mellenyke!! koszonom meg egyszer es tovabbra is sok oromet kivanok kotogeteshez, fozocskezeshez egyarant! :)

Iza írta...

Szia Viki! Örülök, hogy segíthettem neked és örülök a sikerélményednek egyaránt. Csak így tovább, most már belefoghatsz más dolgokba is. Hajrá, további sok sikert a kötés terén :)

Unknown írta...

Ez szuper leírás, én most találtam rá...d, nekiláttam, majd nézegetem az írásaid sűrűbben, tán találok még sok szépet. Manócskád már nagyfiú biztosan, üdv. Éva

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...