Tychus sapka

Egy nap alatt sikerült megkötnöm ezt a rövid soros sapkát a fiamnak.Pont időben kész lettem vele, mert egy nap leforgása alatt nyárból átmentünk télbe. Szószerint. Pénteken még rövidujjusan sétáltunk, szombaton már jól felöltözve, vasárnap reggel meg havazásra ébredtünk. :)

 A minta ingyenes és a knitty-n megtalálható.
Mivel a méretek felnőtt fejre irodtak és dupla szállal volt megkötve a sapka, próbakötést csináltam egy szálal (nem akartam én olyan vastagot), hogy kiszámolhassak a kezdő szemeket és az ivek számát. Amint látjátok ez mégsem sikerült, az aljára kellett még kössek pár sorocskát, nem volt szivem lebontani és újjat kötni.
 A sapka leirása szerint a röviditett soroknál nem kell a fordulásnál az utolsó szemet átrakni egyik tűről a másikra. Hát biza kell, mert akkora lyukak tátongtak a próbakötésen, hogy a sapka a melegitési funkciójának egyből lőttek. Kipróbáltam a saját fejem után egy-két dolgot, de egyik sem jöt be. Aztán pihenés gyanánt megnéztem a ravelry-n hogy milyen variációk készültek ebből a sapkából. Az egyik ravelry-s tagnak a bejegyzésében szerepelt egy olyan videó ahol orvosolhatjuk ezeket a tátongó lyukakat és még a minta sem változik. A videót itt megnézhetitek, annyi a rossz hogy németül van, de álitom hogy ha figyelmesek vagyunk akkor magáról a videóról is rájövünk a technikára, hisz nagyon lassan mutatja be az illető. Érdemes jó párszor végignézni, picit furcsa a megoldás de nagyon hasznos.

Pár adat még a kötéssel kapcsolatban: 50-50 gram sötétzöld Cataniát  és kék Barka Gerlepárt használtam (jocskán maradt a fonalakból), 2.5-üs tűvel kötöttem. Igaz a Gerlepár vastagabb fonal mint a Catania, de nagyon jól passzolt a két különféle fonal, hisz a Catania keménységét/merevségét jól elnyelte a Barka fonal. A sapkát 40 szemmel kezdtem, 24 szemes volt a legrövidebb sorom,5 mintából állitottam össze, és mindegyikben 8-8 ivet kötöttem, majd a végén összevarrtam a kezdő szemeket a végső szemekkel.
Az érdekessége a sapkának az hogy, csinálhassuk 4 mintából vagy akár 6-ból is, ez szerintem függ a sapka  méretétől és a fonal vastagságától, csinálhassuk több szinből, vagy csak egyből, csinálhatunk a sapkának füleket (én  most épp egy ilyenen dolgozok).

Kedvenc időtöltése, a motorozás (még a házba is ezzel közlekedik :) ) közben sikerült pár képet csinálnom az urfimról, mert ismét sehogyan sem akart pozolni nekem a makacskám. :)

3 megjegyzés:

Ilonamamzi írta...

Klassz a sapi, klassz a fiúcska is.

Irenka írta...

Különleges, szép sapka, nekem tetszik a hozzákötött résszel. Nagyon jól áll a kis motorosnak. :)
Köszi a technikai részleteket!

Kerol írta...

Nagyon cukik!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...