A fonalak meghatározása

 Kötögető Kata engedélyével közzéteszem én is a fonalak meghatározásáról szoló bejegyzését.

"Az, hogy egy textilanyag (vagy fonal) milyen elemi szálból készült, vagy körülbelül milyen mértékű a műanyaggal való kevertsége, legkönnyebben égetési próbával tudjuk megállapítani.
A tiszta gyapjú csak addig ég, amíg a lánggal érintkezik, utána füstölgő göb marad az égés helyén, mely a haj vagy a köröm égéséhez hasonló kellemetlen szaruszagot áraszt.
A növényi eredetű pamut, len, és kender lángolva ég, könnyű hamu marad a nyomában, szaga az égett papíréhoz hasonló.
A cellulóz alapanyagú műselymek is hasonlóan viselkednek, próbából benedvesített darabjuk azonban könnyen szakítható, a tiszta selyemmel ellentétben, mely rugalmasan ellenáll.
Szintetikus műanyagok dörzsölésre nagyon elektromosak, ezt pattogásszerű kisülések és összetapadások, sötétben kékes szikrázások mutatják. Égetésnél hevesen lobognak, kátrányszerűen viselkednek, folyékonnyá, ragadóssá válnak, s súlyos égési sebeket okozhatnak, ha rácseppennek a bőrre (ezért nem lehet forró vasalóval vasalni őket)."
                              Forrás:  Gazdáné Olosz Ella: Kézimunkázók könyve

Nagyon megörültem mikor ezt megtaláltam Katánál, mert mindig nagy gondban voltam, hogy hogyan is tudom meghatározni egy fonal milyenségét ha nincs hozzá címke (ez különösen fontos mikor a turkálokból szerzem be a fonalaimat) és ezért is kértem tőle engedélyt hogy ide is bemásolhassam, mert így legalább mindig kéznél lesz.
Köszi Kata! :)

2 megjegyzés:

Zsuzska írta...

Na, ezt én is kipróbálom! És köszi, hogy megosztottad, nekem is jól jön sokszor! :-)

Iza írta...

Szívesen :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...