Uff- fonalat festettem

Na ja, már hetek óta tervezem, hogy kipróbálom én is a fonal festést, hisz nem lehet az olyan ördöngös dolog. Hát, tévedtem. Mert ugyebár, én a kis okos, természetesen olvasgattam és utána néztem - nagy vonalakban - hogy hogyan is kell házilag fonalat festeni, ráadásul növényekkel. A sok olvasás után arra jutottam, hogy először mégis megyek az én fejem után, aztán majd jöhetnek a mások kísérletei is.
A  múlt hét végén szedtem pár "szál" bodzát és gondoltam egyet boszorkánykodok. :) A tegnap este eljött a nagy nap: kicsit összetörtem a bodza szemeket (krumplitörövel- inventiv mi?:D) felöntöttem vízzel, még végigfuttam egy párszor rajt a törővel, átszűrtem, és átöntöttem egy borkánba, a borkánt pedig beleraktam egy edénybe, vizet öntöttem köréje és odaraktam melegedni.
Időközben pedig nekiálltam, síri csendben, hogy a manóm nehogy felébredjen, fonalat keresni. Kaptam is egy fél gomolyag pamut horgolócérnát, áttekertem  és háromnegyed részét beletuszkoltam a gyönyörűen bugyborékoló bíborvörös festék lébe és hagytam hogy tovább fődögéljen. Titkon persze reméltem, hogy hátha az a szép bíborszín ráragad a fonalra, de tudtam, hogy á az lehetetlen.
Kb fél óra rotyogtatás után, elzártam a gázt és hagytam, hogy kihűljön.
Na de hogyan is fixáljam a színt a fonalon? Emlékeztem, hogy régebb mondogatták, hogy ahhoz, hogy a ruhák ne veszítsenek el a színükből, ecetbe kell kimosni.Na gondoltam, kipróbálom, hogy mennyire igaz. Víz + ecet (jelen esetben almaecet) és raktam is bele a kinyomkodott fonalat. Valamikor éjjel, amikor manóm felkelt a tejcikéjéért, kiszedtem a keverékből és kiöblítettem és odaraktam száradni.


ilyen lett a végeredmény


Azt sem tudom, sírjak-e vagy örüljek. Olyan szép orgonalila színe volt...aztán meg bekékült :( mert reggel gondoltam egyet és még egyszer kiöblítettem, hogy nézzem meg hogy veszít-e a színéből. Hát veszített.
Namármost, akinek van kedve és festett már növényekkel fonalat adna pár tippet hogy mit, hogyan csináljak? Előre is megköszönöm.
Ja és még egy kérdés:  a bodzás fonalnak ilyen színben kell tündökölnie?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A textilfestékeket sóval szokták fixálni (a festéklébe literenként 1 ek). Persze én még nem próbáltam, csak okoskodok :)
Nekem a nyírfaleveles festés fulladt kudarcba, úgyhogy egyelőre inkább csak tapogatózok :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...