A keményités és én

Készítem a karácsonyi dolgokat és biza a díszeket ki kell hogy keményítsem mert hanem semmi tartása nem lesz.
Az első keményítési kísérletemet úgy csináltam mint anno nagymamáink ahogyan keményítették a csipkéket, ingeket, ágyneműket meg egyebeket. Alaposan kikérdeztem anyumat, aztán elmentem keményítőt vásárolni.
Az üzletben az elárusító azt kérdezte tőlem hogy milyet szeretnék : van folyékony, van porban  amit majd én kotyvasztok össze otthon és van spray formájában is. Na gondoltam, Iza most légy okos. Hát mondom a csajszinak mivel halvány ibolykám sincs a keményítésről, szerinte melyiket vegyem. A folyékony mellett döntöttem.
Hazalibegtem,előszedtem a keményíteni való dolgokat (angyalkákat és hopihéket) gyorsan feloldottam az oldatot az utasítás szerint, beleraktam az előre megnedvesített horgolmányokat és csak néztem nagyokat. Hogy mért? Mert a használati utasításon sehol nem szerepelt hogy mennyi ideig is kell a dolgokat benne hagyni, mit kell vele utána csinálni (kifeszíteni és hagyni megszáradni? kivasalni és ezáltal majd megkeményedik?).
Gondoltam a gugli barátom okosabb, gyorsan bepötyögtem, kidobott egy csomó használhatatlan dolgot és fél óra után feladtam a harcot és mentem a saját fejem után.
Mivel a keményítő flakonján szerepelt egy vasaló is, gondoltam akkor hát kivasalom a horgolmányokat. Anyum is így mondta, akkor hajrá.
Vasalok, vasalok és vasalok. Semmi keményedés. Na gondoltam, jól kib...tak velem, mert ez így nem mükszik.
Elraktam a hopihéket, az angyalkát még nedvesen ráhúztam egy pohárra hadd száradjon (kicsit nehéz lett volna őt is kivasalni :) )
Csaknem hagyott a dolog nyugodni. Másnap újra kikevertem egy újabb keményítésre való adagot és gyorsan bele is dugtam a horgolmányokat (még az előzetes benedvesítést is elfelejtettem, gondoltam annyit csaknem árt) és 3 óra után kiszedtem belőle őket és újból jött a vasalás. Most már felfedeztem egy hangyányi keményedést. Vasalás után ráraktam őket még a fűtőtestre hadd száradjanak meg isten igazából.
Időközben persze csak azon agyaltam hogy vajon az a kifeszítős-ragasztós-száradós keményítési forma  amit ezen a tök jó oldalon olvastam (érdemes alaposan szétnézni, nagyon jó hopelyheket készít a csajszi), hogyan is működne. A cukros keményítős megoldást egyből elvetettem,nem szerettem volna ha a hopihék nedves környezetbe "kerülnek összeessenek".
Kerítettem olyan ragasztót (apumtól kértem), románul "aracet", sajna nem tudom a magyar megfelelőjét, még szótárakban is szétnéztem, de semmi, annyit tudok hogy az építkezésben is használják,apum meg ezzel ragasztja össze a léceket (asztalos is).
Na megvolt a ragasztó, kicsit felhigitottam vízzel, kifeszítettem az áldozati hópelyhet gombostűk segítségével, kis ecsetel bekentem a ragasztóval és már ment is fel a konyhában a szekrény tetejére száradni. Másnap levettem, kierőszakoltam a hópehelyből a gombostűket és voilá MEGKEMÉNYEDETT! Jupiiiiiiiii! Abban a percben én voltam a világ legboldogabb embere az tuti bizti. :
Itt van pár képecske a keményítésekről.

Itt megpróbáltam kikeményíteni egy angyalkát is.



Keményítés után így nézett ki az angyalka.
Itt a hópelyhek vannak kifeszítve :)


Egy hopihécske amint szárad

Itt meg láthatóak a gombostűk is.
Nem mondom hogy gyorsan megy ez a feszítéses-lekenéses dolog, de megéri. Jól el lehet vele szórakozni. :) És a végeredmény is szép!

10 megjegyzés:

Kaccat írta...

Szépek lettek!
Ugyan nem értek hozzá, mert szerintem még életemben nem keményítettem, de én a por alakúra szavaztam volna, mivel ott jobban tudod "adagolni", hogy mennyit teszel bele, gondolom ezeknél több kell, mint mondjuk egy lepedőnél.
De a végeredmény neked is jó lett, úgyhogy ha neked ez vált be, akkor szerintem maradj a ragasztónál :-)
ha építkezésben és asztalosmunkánál is használják biztos nem oldódik vízre, úgyhogy gondolom sokáig meg fog maradni :-)

Névtelen írta...

Szia!

Nekem a cukros keményítés bejött az angyalkáknál és csengőknél. 1 rész vizet és 1,5 rész cukrot használtam. Nekem ez az arány vált be. Aztán mehettek a formára és száradni a radiátorra. 1-2 nap alatt szinte kőkeményre száradtak. Tavaly még a por alakú háztartási keményítővel próbálkoztam, de sehogy sem lett elég kemény. Gratulálok a kitartásodhoz, és hogy sikerültek!

norono írta...

Nem gondoltam volna, hogy nagyanyáink által oly sokat használt keményítés ilyen bonyolult eljárás lett mára!Nem semmi kitartás kellett hozzá, hogy megtaláld a megoldást!
Gratulálok!Gyönyörűek ezek a hópelyhek!

Hencsilli írta...

Örülök,hogy végül sikerült kikeményíteni az angyalkát és a hópihéket is. Nagyon aranyos a kis angyalka:D

Kriszta írta...

Én is gratulálok a kitartásodhoz, nagyon szép lett a végeredmény!
A ragasztóval nem muszáj kenni, a picit feloldott lébe nyugodtan belenyomhatod a horgolmányt, kiszeded, kinyomkodod a felesleget és utána kifeszíted. Amúgy az "aracet" vízben oldódik. :) A lisztes keményítést nem próbáltad?

Iza írta...

Kaccat remélem nem kell majd kimosni a diszeket :)
Bodjas köszönöm hogy leirtad a cukros arányokat, egyszer majd kiprobálom, mert azért kiváncsi vagyok, hogy ugy milyen lesz.
Norono, anyum mesélte hogy mennyit "szenvedett" ezzel a keményitéssel. Még szerencse hogy most már nincs olyan nagy divatja ennek. :)
Hencsilli köszönöm, és köszi az ötleteket is.
Kriszta gondoltam hogy belemártogatom őket és majd ugy feszitem ki, de most még egyelőre élvezem a festegetést, jó móka, megnyugtat :)

HeMarica írta...

Sziasztok!
A napokban találtam rá ezekre a horgolós blogokra, nagyon szép dolgokat csináltok. Én csak tavaly tanultam meg horgolni az első művem egy angyalka volt, anyum vezénylése alatt. Azt amint kész voltam ki is akartam keményíteni. Anyumnak lejárt folyékony keményítője volt otthon azzal csináltuk. Előtte egy kis mosószerben kimostuk az angyalkát, hogy szép fehér legyen. Nagyon szépen megkeményedett és azóta már több angyalkát és csillagot is keményítettem ezzel a módszerrel és mind nagyon szép lett.
Pillangókat is gyártottam másfajta cérnából na azok nem keményedtek meg de annak a cérna az oka!
HeMarica

Névtelen írta...

SZia Iza!

Probaltal mar aracettel szines fonalat kemenyiteni?
Egy zold kosarkat szeretnek kemenyiteni, de tartok tole, hogy latszani fog rajta a ragaszto.
Ildiko

Iza írta...

Ildiko en kemenyitettem szines fonalat, lasd a bejegyzesem a zoknis karacsonyfadiszekrol, azok pirosak voltak, de ugyancsak kemenyitettem egy zold 4levelu loheret es nem latszott meg egyiken sem a ragaszto.Esetleg ha van meg olyan fonalad horgolj belole valami kis aprosagot es eloszor kemenyitsd ki azt hogy meglasd hogy fog-e latszani rajta az aracet. sok szerencset!

Névtelen írta...

Sziasztok,én is cukorral keményítettem,és rá jöttem hogy ha a kifeszített csillagokat kicsit megszárítom hajszárítóval akkor annyira meg keményedik hogy utána be tudom rakni a gyümölcs aszalóba,ahol fél óra alatt készre szárad! Jó horgolást! :-) :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...